subota, 21. studenoga 2015.

KAKO SAM PRONAŠAO SMISAO



Smisao našeg života je biti sretan – Dalai lama

Jedno od češćih pitanja koja se postavljaju djeci je: što bi htio biti kada odrasteš? Policajac, vatrogasac, doktor, nogometaš, stjuardesa, pilot….  Što ima loše u tome? Ništa. Tako se motivira dijete da pronađe svoju poziciju u društvu i da postanu korisni sudionici ovog svijeta.

Kada to isto dijete odraste sa sjetom se sjeća vlastitih riječi (ako su ikako zabilježene), duboko udahne i reče: a tako sam imao veliku želju da postanem…

U neko doba kada nas život dobro uvalja kroz sve oluje i nedaće, jave se stare želje koje smo pod pritiskom okoline potisnuli duboko u nesvjesni dio nas. Nezadovoljni stanjem u kojem se nalazimo kada nemamo dovoljno novca, dovoljno ljubavi, sreće i samopouzdanja a imamo previše nevolje, nerazumijevanja i loše karme, počinjemo prekopavati po starim zaboravljenim željama kao vječni izvor inspiracije.

Uvijek želite da naučite nešto korisno - Sofoklo

Preko interneta i uz pomoć prijatelja razvijamo vlastiti self help priručnik koji nas gura samo prema naprijed i prema gore. U toj knjižici piše da sve možemo samo ako poželimo, da nitko ne smije stajati na putu naše sreće, da sve moramo žrtvovati da bi ostvarili duboko zakopane želje. Taj bučni glas nam govori da stanemo na vrh brda i glasno vičemo: JA SAM SRETAN.

Kao u svakoj priči tako i ovdje postoji jedna kvaka. Kada bi svatko od nas slijedio želju koja ga potiče prije ili kasnije društvo bi bilo puno nezadovoljnih i mrzovoljnih ljudi. Kako netko tko radi ono što voli može biti nezadovoljan? Postoji jedan citat koji je izgovorio Buda: svaka patnja je uzrokovana željom. Problem kod želja je što se često mijenjaju. U jednom trenutku bi htjeli biti policajac a u slijedećem provalnik. Jedan dan bi htjeli ići lijevo a sutradan desno. Kada bi ostvarivali svaku našu želju (što je tehnički nemoguće) stvorili bi pomutnju u vlastitoj glavi. I kao posljedica toga mi bi postali nezadovoljni i mrzovoljni. I na koncu nesretni.



Postoji neki drugi pokazatelji koji nam mogu donijeti trajniju sreću. Pronaći smisao života nije isto što i slijediti želju. Želje su proizvod uma i tijela, dok smisao izvire iz duše. Svatko do nas ima želju da uživa ali problem materijalnog svijeta je da je svako uživanje ograničeno. Vremenom i količinom. Pojesti jedan kolač je zaista užitak, pojesti dva je sreća dok jedenje trećeg kolača postaje muka. Četvrti vam više ne pada na pamet. Još jedan primjer želje je lješkarenje na tropskom otoku u hladu palme dok pijuckate savršeni koktel i imate predivni pogled na tirkizno more. Vjerujte mi, dosadilo bi vam prije ili kasnije.

Ljepota bez djelovanja je dosadna – Ralph Waldo Emerson

Samo ako pronađemo vlastiti smisao života stvaramo dugotrajnu sreću. U Bhagavad Giti Krišna je rekao: Bolje je nesavršeno vršiti vlastitu dharmu (dužnost), nego savršeno vršiti tuđu dharmu. Ono što nas može zaplašiti kod pronalaženja smisla je da je to dosta različito od želja koje nam je nametao um. Smisao života ne mora biti u ležanju na pješčanoj plaži, tulumarenju po cijelu noć, putovanjima oko svijeta ili da napišemo knjigu i objavimo album sa pjesmama.

Tamo gdje poklekneš, naći ćeš svoje blago – Joseph Campbell

Ako želimo usporediti smisao života sa željama uma mogli to staviti u ovakvu tabelu:
SMISAO je motiviran sa DAVANJEM
ŽELJA je motivirana UZIMANJEM
SMISAO fokusira na samo DJELOVANJE
ŽELJA uzima samo REZULTATE
SMISAO je potaknut od SRCA
ŽELJA dolazi iz UMA
SMISAO je putovanje DUŠE
ŽELJA je bitka EGA

Ako samo slijedimo vlastite želje možemo dosegnuti materijalno zadovoljstvo koje je ionako po svojoj prirodi ograničeno i vremenom i količinom dok pronalaženje vlastitog smisla dovodi trajno zadovoljstvo u naš život. To traganje nije uvijek uspješno jer smo zamagljeni svjetlucavim sjajem stakalaca koje nam um poput mrkve stavlja pred nas. Nakon mnogo godina nezadovoljstva i frustracija pokušavamo pronaći drugačije izvore sreće. Ono što nas definira u ovome životu jeste naša sposobnost da služimo, da pružimo drugima barem dio naše energije.

Pronađi svoje rane i naći ćeš svoj smisao – Sean Corn

Ovaj citat sam pronašao u dokumentarcu Yoga is gdje nas učiteljica joge Sean Corn u jednoj rečenici  usmjerava kako pronaći smisao života. Svaka bol ili rana koja nas je snašla u životu je poput znaka koji nam govori da obratimo pažnju. Što je veća bol to je i znak veći. Neki su poput jumbo plakata ali na koje nikada nismo obraćali pažnju. Upravo zbog boli smo okretali glavu u drugu stranu. Polako suzbijmo strah prema nedaćama života i pročitajmo to upozorenje. Vidjeti ćete da se tu nalazi vaš poziv. I trajna sreća.


Mogućnost da živimo smisleni život je direktno povezan sa sposobnošću da prepoznamo i pobijedimo iracionalne strahove – Mastin Kipp


Nema komentara:

Objavi komentar